Vliegvisser vangt zeeforel in het Peizerdiep

admin • 17 January, 2018 •  Algemeen   Verslagen  

De visser heeft de beschermde én smakelijke vis, die zo'n 45 tot 48 centimeter lang is, weer teruggezet. Helaas kon de man de zeefolrel niet fotograferen. "Maar ik ken hem al heel lang. Het is iemand die dit gebied heel goed kent en daar ook vaak vist", zegt Mensinga.

Zilverkleurig

Door de kleur van de "teruggekeerde" zeeforel was volgens hem eenvoudig vast te stellen dat de vis ook echt in zee heeft rondgezwommen. "Door zout water wordt hij zilverkleurig, net als het gevangen exemplaar. Dan praat je dus ook over een zeeforel."

Volgens hem is de vangst goed nieuws. "We zijn er heel erg blij mee. Het is een teken dat onze pogingen om de zeeforel weer terug te krijgen resultaat hebben. Ze doen het goed. Al hoewel: één forel maakt geen zomer, er moet nog veel gebeuren."

Verdwenen

Door de aanleg van dijken, sluizen en gemalen en de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, verdween de natuurlijke verbinding tussen de zee en het achterland. Dit was desastreus voor trekvissen zoals de zeeforel. Die beginnen beginnen hun leven in de bovenloop van beken en rivieren.

Daar verblijven ze twee jaar voor ze naar zee trekken, waar meer voedsel is te vinden. In de winter bivakkeren de dieren vaak in het grensgebied tussen zoet en zout water. Na een paar jaar zoeken ze hun geboortegrond weer op om te paaien. Zeeforellen kunnen deze reis, in tegenstelling  tot bijvoorbeeld zalmen, drie tot vier keer maken.

Toekomst

Sinds 2012 werken de Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe en waterschap Noorderzijlvest samen aan het herstel van dit systeem. Ze hopen erop dat er op die manier weer een toekomst is voor trekvissen in het Fries-Groningse kustgebied.

Enkele malen zijn er ook forellen uitgezet. Dat gebeurde onder meer  in januari 2015, toen duizend jonge forellen werden losgelaten in het Lauwersmeer. De dieren waren afkomstig uit Denemarken. Twee maanden later werd forellenbroed uit Duitsland uitgezet in de bovenloop van onder meer het Eelder-en Peizerdiep.

Menzinga: "Overal langs de kust in Duitsland en Denemarken komt de zeeforel voor, behalve bij ons. Onze hele kust is dichtgetimmerd. We hebben een paar jaar geleden gezegd dat we er iets aan moeten doen. We moeten ze op weg helpen. En het ziet er naar uit dat het gaat lukken. Ook al duurt het wel minstens tien of vijftien jaar voordat je de populatie weer enigszins hebt hersteld."

Als het project slaagt, kun je over een aantal jaren zeeforellen die op trek zijn weer zien opspringen uit het water bij vistrappen. Een geweldig gezicht, dat veel mensen zal aanspreken."